torsdag 1 november 2007

Y-ring regerar före förlossning

Tyvärr kom vi inte iväg till bandyplan i söndags. Däremot var jag ute med rullskridskorna igår (26 km). Kan konstatera att Y-ring har de bästa förutsättningarna för rullskridskor så här års. Inga löv, utan torrt och fint. Det var riktigt kul.

Den här tiden på året likar veckorna före en förlossning. Man vet att premiären ska komma men inte när. När det väl är dax är man inte särskild väl förberedd och har oftast något annat planerat. Men på samma sätt som jag varit närvarande vid våra två förlossningar brukar man lyckas komma loss på något märkligt sätt till skridskopremiären.

Enligt denna långa väderprognos kanske det är dags i nästa vecka. (Tack Krister för tipset.) Vi skridskoåkare tolkar alltid prognoserna till vår fördel.

Lasse skriver i sin blogg om planerna på att flytta bandyplanen i Linköping. Först tänkte jag att det verkade rätt dyrt för att inte åstadkomma någon ny funktion. Men när jag var ute och rullade igår insåg jag att det är logiskt. Förutom de tekniska apparaterna (kylaggregat och ismaskiner) har hockeyfolket och bandyfolket inget gemensamt. De delar få gemensamma värderingar. Det passar bättre att bunta ihop fotboll och hockey på en plats. Bägge dessa verksamheter går ju i stort ut på att en liten elit ska underhålla massorna.

Genom att placera nya bandyplanen vid Vidingsjö motionscentrum hamnar bandyfolket tillsammans med andra frisksportare. En ny anläggning med en rundbana för hastighetsåkning på skridsko vore optimalt. För folkhälsan bör man bygga anläggningar där föräldrarna kan motionera samtidigt som barnen tränar. Vinsten är (minst) trefaldig: dels får tränarna träna ifred från (gapiga) föräldrar, dels får föräldrarna motionera och dessutom kan gnället om allt skjutsande till träningar få ett konstruktivt slut. Att få till detta vid Stångebrofältet har jag redan gett upp.

I Vidingsjö är utvecklingsmöjligheterna stora. Man kan tänka sig en konstfrusen slinga i betong som flexibelt kan användas för skridskois eller skidspår (som man gjort i Holland). Slingan kan sommartid passa för rullskridskor och rullskidor men också för att låta rullstolsbundna få en trevlig runda i vacker natur. I klimatförändringarnas tidevarv kan detta visa sig framsynt.

Inga kommentarer: