fredag 6 januari 2012

Vidareutveckla isovalen

Idag var en strålande vinterdag. Efter lite spaning på Tinnerö och Frökärret (som bar men led av viss landlöshet) sammanstrålade vi med många andra på Isovalen vid Campus i Linköping. Det var skoj att kryssa bland unga, gamla, vana och nybörjare på isen. Påsen med ved som vi tagit med blev mycket uppskattad och vi var inte de enda som kunde njuta av grillade korvar och annat över dess glöd. En riktig höjdarutflykt med andra ord.
Folkfest vid Isovalen i Linköping.
Samtidigt är jag övertygad om att det går att utveckla området ännu mer, höja kvaliteten, utnyttjandet och samtidigt sänka driftkostnaderna!

Men låt oss börja i Ryd - våra hemmakvarter. 9 feb 2010 invigdes en rink med konstfrusen is, sarg och belysning bakom Hangaren i Ryd (karta). Rinken är resultatet av ett samarbete mellan Stångåstaden, LKF, Linköpings kommun, LHC och Ispalatset och presenterades under hösten 2009 av Anders Hedberg. Detta är snart två år sedan och det borde vara hög tid att utvärdera satsningen.
Jag har tagit för vana att svänga förbi rinken vid olika tidpunkter och dagar i veckan. Nästan aldrig är någon där och spelar. Tyvärr är också kvaliteten på isen ofta sämre än den som föräldrar själva underhåller vid Björnkärrsskolan. Att utnyttjandet är lågt tror jag i första han beror på att rinken är placerad bakom fotbollshallen, ett ställe man aldrig "råkar" passera. Därmed ser man aldrig någon annan som åker och man skulle kunna spela tillsammans med. Att kvaliteten är låg och perioderna när man kunnat åka varit relativt få trots konstfrysning hjälper naturligtvis inte till. Det räcker inte att spola och skotta isen på vardagar - detta är något som måste ske varje dag och vid snöfall flera gånger per dag.

Med detta som bakgrund föreslår jag att rinken flyttas och placeras i anslutning till Isovalen! Detta skulle öka intresset för anläggningen genom att äldre barn kan spela hockey eller bandy medan vuxna åker på rundbanan. Samtidigt samlas resurserna för att göra och underhålla is till ett ställe som bör både höja kvaliteten och sänka driftkostnaderna.

Ett andra steg i utvecklandet av området kring Isovalen är att ta hjälp av frivilliginsatser för underhåll av isen. På samma sätt som bra skidspår i våra trakter bara ordnas där entusiasterna finns (och inte där kommunernas elljusspår ligger) tror jag Isovalen skulle må bra av ett gäng entusiaster som kunde fixa med isen. Här kan säkert Linköpings Långfärdsskridskoklubb hjälpa till om bara kommunen bjöd in till det och försåg entusiaster med utrustning, utbildning och tillgänglighet till isen. Ett första steg borde vara att ha en liten traktor eller fyrhjuling med ett plogblad så att snö och is kunde skottas bort efter behov. De två skrapor som finns idag är helt otillräckliga och riskerar lämna mycket snö kvar på isen som riskerar att frysa fast.


1 kommentar:

Tord sa...

Mycket bra och konkret förslag av Peter som Fritidsförvaltningen borde ta fasta på och genomföra!
/Tord