torsdag 29 november 2007

Isen tål oftast mer än man tror

Jag fick rätt i min spaning att det skulle gå fint att åka tisdag eller onsdag denna vecka. Faktum är att det faktiskt gick redan i lördags. Jag och K åkte upp till Fyrsjön för att kolla läget och hittade då (till vår förvåning) att isen bar så vi tog ett par varv (3 km). Vi besökte också Ämten, Halsebosjön, Hyttsjön, Hovden, Mörstorpesjön, Sibborpesjön och Göta Kanal som alla hade is men den var för tunn.

Nu är det plusgrader igen. Det betyder att alla i ens omgivning omedelbart kommenterar att det inte längre finns någon is. Men oftast stämmer det inte. Det är lättare att skicka ut en massa energi i värdsrymden än att samla ihop den till att smälta en frusen isyta. I detta läge är det bra med lite blidväder för den snö som fanns på en del håll är nu helt borta.

En sak ska man dock se upp med och det är hållfastheten. Det är inte bara isens tjocklek som bestämmer hur stor belastning isen tål. Hållfastheten beror också på dess temperatur. Kall is är starkare än varm is. Läs gärna vidare om blidväder i Johan Porsbys utmärkta text om situationsanpassad isbedömning här!


Fyrsjön 2007-11-24

Inga kommentarer: